Популарни постови

петак, 17. децембар 2010.

Grafiti stekli tretman prave umetnosti

Beogradski crtači grafita, uz podršku kolega iz nekoliko gradova u Srbiji, danas u podne ulepšaće zidove na teniskim terenima Crvene zvezde kod Bogoslovije. Povod je večerašnje predstavljanje filma „Mons is done“, koji govori o crtačkoj karijeri jednog domaćeg grafitera. Film je sa uspehom prikazan u zemljama u okruženju, a priča o Monsu je dospela i na portale i specijalizovane magazine u Italiji, Nemačkoj i Holandiji. Crtači grafita su ne tako davno važili za vandale, ali strit art i u Beogradu polako dobija mesto koje zaslužuje.

Za popularizaciju grafita zaslužni crtači ..

 Beogradska premijera filma „Mons is done“ zakazana je za večeras u 21.30 sati na „Povetarcu“, a nakon toga, u duhu strit art kulture, sledi i žurka na kojoj će nastupiti DJ Timbe (Bad Copy) i DJ BKO, koji je radio muziku za film.


- Mons je crtač iz Zaječara, koji je svoju trogodišnju crtačku karijeru završio 2009. godine. Bio je aktivan u srednjoškolskim danima, a posle mature odlučio je da se više ne potpisuje tako. Nakon velikog broja grafita, učešća na džemovima i turnejama širom Balkana, kraj njegove karijere je ovaj film. U njemu nema dijaloga ni uloga, samo jedan crtač, dobra energija i njegovi prijatelji koji snimaju svaki njegov rad - kaže Nenad Ivanović iz „KZS produkcije“ koja je uradila film.


Važna je i priča: Rad na kružnom toku kod Bogoslovije

 Iako Mons nije imao nameru da snimke pretoči u film, ipak se našao na bioskopskim platnima.


- Film je prikazan do sada u Makedoniji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. U svim mestima gde je rađena promocija, organizovali smo i grafiti sešn i crtali smo sa najboljim grafiterima. Zadovoljni smo i reakcijama i komentarima, pozitivne kritike dobili smo i od mlađih i od starijih grafitera, ali i od ljudi koji nikada sprej nisu uzeli u ruke, ali su prosto prepoznali dobru priču - kaže Ivanović.

Rad u „tri dimenzije“ u Zemunu (Demon)
Pančevački most: Wunste
U poslednjih nekoliko godina, situacija se drastično promenila, pa i grafiteri počinju da budu tretirani kao umetnici. Sa beogradskih fasada neretko nas gledaju ozbiljna dela, neka od njih rađena su i kao 3D slike, a pojedini crtači više nego vešto uradili su i portrete poznatih ličnosti kao što su Dušan Vujošević, Dušan Ivković, Al Kapone, Fanđo... Većina, što zbog imidža, što iz bojazni od prijava, i dalje radije koristi samo pseudonime. U Beogradu je ove godine održano i veliko internacionalno grafiti takmičenje „Meeting of styles“, gde su domaći grafiteri crtali rame uz rame sa svetski poznatim crtačima, čiji radovi krase svetske metropole.

Нема коментара:

Постави коментар

Molimo vas da ne unosite komentara koji u sebi sadrze vulgarne reci jer cemo biti primorani da ih obrisemo.Hvala.